TVP GO

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

Już wiadomo, co kombinował prezes z Emitelem - platforma TVP VOD zrobiła się płatna. 5 Filmów próbowałem uruchomić, wszędzie cennik.

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Brak TVP GO

Post autor: DVB-T2 »

Emitel do wymysłów TVP nic nie ma, usługą zarządza tylko i wyłącznie TVP.

A co do samej płatności - poważnie? Nie wierzę. Jeśli to ma być w HbbTV to niezły żart, bo w HbbTV zasadniczo nie da się użyć żadnych zabezpieczeń (gdyż nie zdecydowano się konkretnie co do DRM w standardzie), więc są trzy możliwości.
  1. albo to by musiało działać jak w Niemczech na urządzeniach, które zostaną zrobione konkretnie pod tą usługę i wtedy wszystko na rynku poleci do kosza (mimo zgodności z HbbTV 2.0.1) - w Niemczech we freenet producenci, którzy chcą grać VOD muszą zaimplementować konkretny DRM, sprzęt z wolnego rynku nie działa na zabezpieczoną w ten sposób treść, gdyby TVP poszła tą ścieżką, wszystko co kupiliście do tej pory z HbbTV nadawałoby się do śmieci (i co z tego, że zgodne z rozporządzeniem, witamy w Polsce) i trzeba byłoby czekać na ten mityczny dekoder od TVP :)
  2. albo płacić będą tylko naiwni, reszta sobie ściągnie np. używając wtyczki KODI, bo ten film będzie po prostu wystawiony na serwerze bez zabezpieczeń i przykryty jakimś prymitywnym logowaniem
  3. albo w HbbTV wcale tych filmów nie będzie, będą tylko w aplikacji, co pozwoli użyć DRM na konkretnych urządzeniach - TV, Android, iOS, konsole itp., gdzie się da natywnie
HbbTV nie nadaje się do rozprowadzania niczego premium, bo nie ma przewidzianych żadnych sensownych metod zabezpieczania treści "out-of-the-box" i generalnie nawet nie wiadomo co może dane urządzenie na którym klient coś próbuje grać, bo zostawiono pełną dowolność w tym zakresie w standardzie, może nie być całkiem nic (przeważnie nie ma nic).

Jestem ciekawy jak to rozwiążą technicznie, ale jakkolwiek nie rozwiążą, zawsze będzie źle, bo HbbTV jest po prostu złe, reszta to tylko skutki :mrgreen:

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Brak TVP GO

Post autor: Puma »

Być może nie chciało im się robić oddzielnej platformy i jest taka sama jak aplikacji smart... a może jest darmo po zalogowaniu się.

dvbtowiec
Posty: 2309
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak TVP GO

Post autor: dvbtowiec »

Rozwiązane to jest tak że do każdego płatnego materiału wchodzisz na stronę www
vod.tvp.pl/dostep/xx
Gdzie xx to numer materiału za który będzie się płacić.
Płatność jest przez sms lub on-line.
Po zapłacie otrzymujesz kod aktywacyjny ważny 24 godziny.
Kod wpisujesz w platformie HbbTV w ktoku nr 2..

rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

Innymi słowami za dostęp się nie płaci, płaci się tylko za kod dostępu. I to jest państwowa bezpłatna platforma utrzymywana też z abonamentu.

jerkre
Posty: 40
Rejestracja: 3 czerwca 2020, o 10:09
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Sony,
Samsung,
AMIKA A5 T2/CABLE 4k ULTRA HD
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Brak TVP GO

Post autor: jerkre »

rusiadek pisze: 18 kwietnia 2022, o 10:08 Innymi słowami za dostęp się nie płaci, płaci się tylko za kod dostępu. I to jest państwowa bezpłatna platforma utrzymywana też z abonamentu.
A płacisz abonament

rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

Niestety od ponad 40 lat.

rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

jerkre pisze: 16 kwietnia 2022, o 09:39 U mnie nie działa test;
VOD MPEG-DASH
jest komunikat;
DRM: Unspecified error<br/>
na Sony 40WE665
U mnie na 6 testów nie działa LIVE MPEG - DASH 2, czarny ekran.
Zarejestrowałem się i nadal żąda ode mnie haraczu.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Brak TVP GO

Post autor: hadam »

Jak 6, przecież jest 8 testów. Są 4 VOD i 4 LIVE.

VOD MPEG-DASH
VOD MP4 3
VOD MP4 6
VOD MP4 9
LIVE MPEG-DASH 1
LIVE HLS 1
LIVE MPEG-DASH 2
LIVE HLS 2

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1121
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Brak TVP GO

Post autor: DanielK »

Dla płacących abonament całe TVP VOD wraz ze strefą ABO jest bezpłatne.
Chyba raz na 2 miesiące trzeba wyklikać, że ma się dostęp.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2650
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Brak TVP GO

Post autor: hadam »

A jak jest z dostępem dla osób ustawowo zwolnionych z płacenia abonamentu?

Edycja: OK. Już znalazłem:
Osoby ustawowo zwolnione z płacenia abonamentu i posiadające numer identyfikacyjny abonenta mają teraz szeroki dostęp do oferty TVP VOD za darmo.
https://centruminformacji.tvp.pl/367544 ... abonamentu

rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

DanielK pisze: 19 kwietnia 2022, o 12:40 Dla płacących abonament całe TVP VOD wraz ze strefą ABO jest bezpłatne.
Chyba raz na 2 miesiące trzeba wyklikać, że ma się dostęp.
Zarejestrowałem się, założyłem konto na telewizorze, włączam film "nowość", pokazuje się "zeskanuj mnie" albo "wpisz kod". Skanuję, wchodzę na stronę i informacja - jednorazowy kod 23 zł. z groszami (wczoraj był 17 zł. z groszami), ale inflacja.

rusiadek
Posty: 51
Rejestracja: 24 listopada 2021, o 19:44
Miejscowość: Michałowice
Odbiornik: KDL-42W655A, KDL-40WD655
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn - Łazy

Re: Brak TVP GO

Post autor: rusiadek »

hadam pisze: 19 kwietnia 2022, o 11:10 Jak 6, przecież jest 8 testów. Są 4 VOD i 4 LIVE.

VOD MPEG-DASH
VOD MP4 3
VOD MP4 6
VOD MP4 9
LIVE MPEG-DASH 1
LIVE HLS 1
LIVE MPEG-DASH 2
LIVE HLS 2
Przepraszam, ale szkołę skończyłem 45 lat temu. Myślałem, że do ośmiu umiem liczyć. Cóż pomyliłem się. Jest 8 testów - jednego nie przechodzi. Bez żadnej informacji, po prostu czarny ekran.

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: TVP GO

Post autor: wiertolot »

u mnie testy VOD tylko wszystkie przechodzi i LIVE MPEG-DASH 2, a reszta nie wcale i to nie działa tylko wczytuje.........i czarny ekran.
A tym MPEG-DASH 2 leci TVP INFO, a kanałów LIVE TV żadne nie wczytuje i tylko duże kółko czerwone na cały ekran kręci i twa wczytywanie. VOD tylko zrobili dobrze, żeby działał sam.......

Darkranger1
Posty: 1
Rejestracja: 8 lipca 2022, o 23:26
Miejscowość: Brończyce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków Chorągwica

Re: TVP GO

Post autor: Darkranger1 »

U mnie jest głos tylko. Sprawdzałem w testach nie odbiera mi video przy testach LIVE HLS. Co mam zrobić, aby działał mi obraz? Telewizor SHARP 40BL3EA działają na nim kanały HBBTV które są nadawane poza TVP GO, zaś przez aplikację jak na początku wspominałem tylko głos (na niektórych w większości jest czarny obraz).

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: TVP GO

Post autor: Puma »

Zgodnie z zasadą must carry, must offer wszystkie serwisy streamingowego z linearnymi kanałami powinny oferować TVP1, TVP2, TVP3, Polsat, TVN i TV Puls. Centrum Informacji TVP w rozmowie z Wirtualnemedia.pl sugeruje, że wkrótce platforma TVP GO może dołączyć do oferty główne stacje komercyjne.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/j ... at-tv-puls
Od lipca br. użytkownicy Polsat Go mogą za darmo oglądać ofertę Polsatu w jakości HD bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Aby skorzystać z tej możliwości należy zalogować się na platformie i w zakładce Kanały wybrać Polsat.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/j ... ta-kanalow

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: TVP GO

Post autor: bartosz4 »

Dobra, niech w końcu dadzą TVP GO pod Android TV, bo na razie to tylko gadżet przydatny od święta.
A Polsat Go mógłby tam wrzucić wszystkie kanały ze swojej stajni spośród nadawanych naziemnie. I bez kilku minut reklam. Bo tak to mogę od razu iść na WP Pilot.

ODPOWIEDZ