Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Vaxiris
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2022, o 12:20
Miejscowość: Brodnica

Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: Vaxiris »

Dzień dobry.

Stoję przed problemem odbioru naziemnej TV. Już przy pierwszym DVB-T pojawiały się ziarna na ekranie, ale przy nowym standardzie giną już kanały. Mój tv ma wbudowany tuner. Jest podłączony do anteny siatkowej przewodem o dość cienkim przekroju (do tego podpięty zasilacz). Chciałbym odbierać sygnał z nadajnika Iława Kisielice (sam mieszkam w Brodnicy) ok. 40km. Częściowo się to udaje (czasami zdarza się ziarno na kanałach z muxa 2). Problemem jest fakt, że nie odbieram kanałów mux 1. TTV, eska tv są dla mnie niedostępne. Próbowałem obracać antenę poziomo (ponieważ nadajnik iławski ma taką polaryzację) lecz wtedy sygnał całkowicie znikł. Czy ktoś z was jest w stanie pomóc mi zlokalizować problem? Wydaje mi się że leży on w słabej antenie siatkowej, ale nie jestem specjalistą. Za każdą pomoc serdecznie dziękuję.

MaxEvans
Posty: 750
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: MaxEvans »

Pewnie masz slabej jakości kabel jak ja miałem w siatce. Jaki masz wzmacniacz u mnie najlepiej sprawdził się ten w opisie.

Vaxiris
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2022, o 12:20
Miejscowość: Brodnica

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: Vaxiris »

MaxEvans pisze: 9 maja 2022, o 17:26 Pewnie masz slabej jakości kabel jak ja miałem w siatce. Jaki masz wzmacniacz u mnie najlepiej sprawdził się ten w opisie.
Wzmacniacz to zwykły zasilacz oraz płytka założona na antenę. Dziś wyszukałem raz jeszcze kanały i doszło do nich jakieś 20 więcej, niestety żaden obraz ani dźwięk nie jest ja nich odbierany. Myślę o zakupie anteny o większym zysku by aby wzmocnić odbiór sygnału.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: K63 »

Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 16:51 Już przy pierwszym DVB-T pojawiały się ziarna na ekranie, ale przy nowym standardzie giną już kanały.
DVB-T2 jest bardziej wymagający. Skoro przy odbiorze DVB-T były problemy, to tym bardziej będą obecnie.
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 16:51 Jest podłączony do anteny siatkowej przewodem o dość cienkim przekroju
Przewód do wymiany. Ale nie na pierwszy lepszy, tylko o grubej żyle głównej (1-1.13 mm średnicy) i dobrym wspólczynniku ekranowania (> 90 dB).
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 16:51 podpięty zasilacz
Czyli w puszce antenowej jest wzmacniacz (teoretycznie). Może teraz wzmacniacz nie będzie potrzebny - trzeba wymienić na symetryzator na k. 6-60 i sprawdzić. :?:
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 16:51 Próbowałem obracać antenę poziomo (ponieważ nadajnik iławski ma taką polaryzację) lecz wtedy sygnał całkowicie znikł
Antena siatkowa odbiera polaryzację poziomą, gdy jest ustawiona ... pionowo. :!: Po przekręceniu jej do poziomu zmieniłeś polaryzację odbiorczą na pionową. ;)
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 17:31 Myślę o zakupie anteny o większym zysku by aby wzmocnić odbiór sygnału
Wbrew pozorom, antena siatkowa ma dosyć wysoki zysk w paśmie UHF. W pierwszej kolejnosci wymień przewód i wzmacniacz na symetryzator.
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 17:31 doszło do nich jakieś 20 więcej, niestety żaden obraz ani dźwięk nie jest ja nich odbierany
Prawdopodobnie jest to kodowany mux-4 i tych kanałów w żaden sposób nie odbierzesz.

Vaxiris
Posty: 3
Rejestracja: 8 maja 2022, o 12:20
Miejscowość: Brodnica

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: Vaxiris »

Te kanały "kodowane" to Nickolodeon, Polsat Sport itp. Chciałbym jeszcze zapytać czy antena z filtrem LTE może poprawić sygnał odbioru?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: K63 »

Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 19:12 Te kanały "kodowane" to Nickolodeon, Polsat Sport itp.
Czyli jak wspomniałem wyżej - jest to mux-4.
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 19:12 czy antena z filtrem LTE może poprawić sygnał odbioru?
Jeżeli bardzo blisko masz jakiś BTS LTE, to jest szansa że tak. Jednak po refarmingu, źródło zakłóceń w paśmie 800 MHz znalazło się dosyć daleko od pasma telewizyjnego.

VAHANARA
Posty: 462
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Problem z odbiorem nowego standardu telewizji naziemnej. (Nadajnik w odległości 40km)

Post autor: VAHANARA »

Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 17:31 Myślę o zakupie anteny o większym zysku by aby wzmocnić odbiór sygnału.
Łatwe to nie będzie...
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 16:51 Jest podłączony do anteny siatkowej przewodem o dość cienkim przekroju
Najpierw wymień kabel antenowy, tak jak @K63 napisał. I wtedy zobaczyłoby się, co dalej.
Vaxiris pisze: 9 maja 2022, o 19:12 Chciałbym jeszcze zapytać czy antena z filtrem LTE może poprawić sygnał odbioru?
Czasami może pomóc, choć filtry LTE800 zabudowane w antenach są zwykle słabe i mogą kiepsko wycinać LTE. Zawsze lepiej dać normalny, dobry filtr, a potem dopiero kombinować ze wzmacniaczem, gdyby był potrzebny.

A, i jeśli już, to przy twoim układzie kanałowym ja bym włożył oczywiście filtr LTE700.

Zakłócać skutecznie może też własny router czy CPE LTE albo, co się zdarza, coś z wifi - router, AP, kamera itd...

ODPOWIEDZ