Wszystkie Polsaty zakodowane?

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: kris68 »

Co to za jaja robia w malopolsce, odbieram sygnal z Chorągwicy kolo Krakowa w Bochni. i wszystkie - nawet normalny Polsat jest zakodowany i wszystkie programy tej stacji. Po co dali im wogole dostep do jakiegokolwiek muxa jezeli zakodowali sygnal. Inne programy ok a Polsaty zakodowane. Ktos coś wie??

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: Puma »

Masz w ogóle telewizor/dekoder odbierający DVB-T2/HEVC ?

dvbtowiec
Posty: 2309
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: dvbtowiec »

Kolega ma w profilu "Polsat T - HD 1000", a to stary dekoder Polsatu do MUX4 nie spełniający standardu.

kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: kris68 »

To tylko w profilu - normalnie mam nowy telewizor Xiaomi 43 cale z obsługą dvb-t2 i wszystko odbiera poza polsatami. Ta ze nie jest to sprawa odbiornika.

dvbtowiec
Posty: 2309
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: dvbtowiec »

Jeśli to nowy odbiornik, to z Polsat w nazwie powinieneś odbierać wyłącznie "Polsat" i "Super Polsat". Czy są na liście? A jeśli są, to jak się objawia ich rzekome kodowanie?
Pozostałe to MUX4 i są kodowane od zawsze.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: Puma »

W innym temacie napisałeś że chodzi tylko o MUX 2.
Nie wiem czy zaszły jakieś na nadajniku, wyszukaj kanał od nowa.

Skoro dekoder w profilu to tak sobie jest, napisz jaką masz antenę, jak daleko do nadajnika.

kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: kris68 »

30 km od nadajnika na Chorągwicy wszystkie kanaly poza Polsatami odbierane sa idealnie w HD, poziom i jakosc sygnału prawie po 100 % no moze czasem ciut mniej. Jak wlaczam normalny polsat to przeskakuje mi na 1TVP , super polsat to samo - chwile Tv pomysli i przeskakuje na 1TVP. Reszta programów brzytwa. Tylko nie rozumiem po kiego diabla dodali te programy zakodowane. No i co zrobic z tym niby odkodowanym Polsatem. W sumie mnie to .... bo i tak mam kablówkę z Orange ale cos jest nie tak Z odkodowanymi niby tymi 2 Polsatami. 3 razy przeskanowalem wiec niemożliwe zeby tyle razy byl jakis blad.

dvbtowiec
Posty: 2309
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: dvbtowiec »

Polsat i Super Polsat nie są kodowane.
Mieszkasz w budynku jednorodzinnym i masz własną antenę?

Polsat to MUX2, nadawany jest z Chorągwicy na kanale 23.
Wejdź w opcje wyszukiwania kanałów ale nie automatycznie, a ręcznie, wybierz kanał 23 (490Mhz) i zobacz czy wskaźniki poziomu sygnału coś pokazują.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2022, o 12:36 przez dvbtowiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: Dobrycel »

Po pierwsze napisz na czym odbierasz. Jak na tym chińskim wynalazku to pisz do producenta. Ja mam dekoder i u mnie wszystko poprawnie działa.

kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: kris68 »

Wynalazek Chiński ale extra telewizor 43 cale 4K - prawdziwe bo widac roznice. Zrobilem 6 skanowanie znalazlo 60 kanalow - 7 skanowanie znalazlo 44 kanaly - sprawdzam teraz Polsat i Super Polsat i odbiera idealnie moc jak pisalem prawie na max -jakosc 96 - zniknely kanaly kodowane Polsatu, wiec to oni mieszaja na nadajniku na Chorągwicy. Programy HD HEVC odbiera idealnie bez zadnego klatkowania i podobnych. Wiec prosze nie narzekajcie na chinskie wynalazki typu TV firmy XIAOMI bo sa oplacalne finansowo i naprawde maja mnóstwo opcji lacznie z Android TV. Wszystko lezy po stronie tych co mieszaja na nadajnikach. I jak pisalem ta naziemna TV malo mnie obchodzi bo bo mam Orange Love Premium ale mimo wszystko chcialbym zeby to dzialalo. Poprzednia plazma Panasonic tez 43 cale i z nowym systemem miala delikatne problemy z odbiorem wiec sie jej pozbylem bo zuzywala 260 kWh natomiast Xiaomi zuzywa 60 kWh nie wiem czy dobrze pisze rachunki z 270 zl spadly do 95 zl oczywiscie zarowki energooszczedne itp. Wspólczuje temu kto kupil ode mnie plazme Panasonica..

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane.

Post autor: Puma »

Stosunkowo niedawno masz DVB-T2 i możliwe że coś robią na nadajniku.
Xiamo z tego co czytałem jest dobrym telewizorem, już dawno Xiaomi nie jest tym z czym się kojarzą Chiny z badziewiem... sam mam smartfon Xiaomi ;)

Możliwe że jest teraz tropo i ogólnie trzeba lekko poprawić instalacje antenową ale to się okaże w dłuższym czasie.
Antena może być za słaba na MUX 2, nadaje na 23 kanale a antena oferuje słabe wzmocnienie tak niskiej częstotliwości.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2022, o 14:49 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: kris68 »

Zobaczymy co co sie bedzie działo. Najarazie wszystko w porzadku.

dvbtowiec
Posty: 2309
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: dvbtowiec »

Nic na nadajniku z Chorągwicy nie jest aktualnie robione. Cały czas bez problemów odbieram MUX2 z kanałami Polsat i Super Polsat.
Przyczyną problemów jest najwyraźniej instalacja antenowa.
W między czasie zmieniła się pogoda, mamy pochmurno i jest lepsza propagacja sygnału, dlatego nagle poprawił Ci się odbiór.
Gdy będzie słonecznie, problem wróci. Musisz poprawić swoją instalację antenową.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2862
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: Puma »

Odbierasz MUX 4 ?
Jeżeli masz problemu z odbiorem MUX 2 to z MUX 4 raczej też powinno być, to zbliżona częstotliwość.

Na pasmo UHF lepsza byłby antena Dipol 44/21-48 Tri Digit która lepiej wzmacnia niskie kanały.

kris68
Posty: 21
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 17:12
Miejscowość: Bochnia
Odbiornik: Telewizor LG 50 cali 4K, HDR+, z odbiornikiem dvb-T2
Instalacja antenowa: Dipol 19 elementowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Choragwica

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: kris68 »

Puma odbieram dokladnie wszystko nawet TVP GO. Antena ktora sugerujesz bylaby na pewno lepsza tylko nie chce wydawac kasy skoro mam idealne HD w Orange a to uruchomilem tylko jako testy w razie gdyby Orange mialo chwilowe problemy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Wszystkie Polsaty zakodowane?

Post autor: Krosnoludek »

Telewizory Xiaomi są składane w Polsce prawdopodobnie przez TCL.

ODPOWIEDZ