Dzisiaj doszedł do mnie ten tuner, i chciałem się z Wami podzielić moją opinią na temat tego tunera.
Najpierw - mini unboxing - i zawartość moim zdaniem bardzo dobra - w pudełku - obok tunera - mamy pilot, baterie do pilota, kabel HDMI, jeszcze inny kabel, i inne rzeczy, więc bardzo dobrze.
Po podłączeniu tunera do telewizora zauważyłem jedną rzecz: długie włączenie się tunera - do momentu pokazania obrazu na ekranie.
Tuner jest bardzo mały, ale działa dobrze, płynnie, ma sporo otworów wentylacyjnych.
I - pierwszy "piękny" (

I - wyszukiwanie kanałów.
Jak dla mnie - mamy ciekawe rozwiązanie sprawy: mamy - w pierwszym, automatycznym wyszukiwaniu, i następnym, ręcznym wyszukiwaniu - różne wartości - skanuje w przypadku pierwszej opcji - kanały 1/57, 2/57, 3/57 (i tak do 57), a w przypadku ręcznego - 1/70, 2/70, 3/70, i tak do końca. Moim zdaniem ciekawe wyszukiwanie, ale oceniam to na spory minus - trzeba korzystać z MHz, a sporo osób jest przyzwyczajonych do wyszukiwania z pozycji CH21, CH22, CH23 itd., nie zauważyłem informacji o numerze kanału.
Lista kanałów jest ułożona w ciekawy sposób - mamy... kanały ułożone w 10-tkach, obok siebie, a nie że jest tak, że pod sobą. Oceniam to na minus - moim zdaniem zajmuje to trochę miejsca - niepotrzebnie.
Kolejna kwestia - EPG - zdarzają się błędy w tłumaczeniu - dotyczące naszych znaków "ą, ę, ć" itd.., pomimo to jak dla mnie jest całkiem akceptowalnie.
Początkowo - po włączeniu kanału w HEVC - zdarzały mi się przycinki, ale po chwili - mijały, i jest płynny, dobry obraz.
Czułość głowicy - oceniam naprawdę dobrze moim zdaniem, dobra czułość głowicy moim zdaniem.
Co ciekawe, znalazło mi... 47 kanałów - nie ma dubli w automatycznym wyszukiwaniu - nie znalazło mi też... MUX TVP! Będę dalej walczyć. Nie ma dubli.
Pod względem grafiki - moim zdaniem jest przeciętnie, ale i tak lepsza grafika niż w wielu chińskich tunerach moim zdaniem. Na spory plus oceniam widoczne wskaźniki siły i jakości sygnału po zmianie kanału, w belce informacyjnej. EPG posiada sporo opcji.
Pod względem Internetu - to później dam znać, nie mam dostępu do kabla Ethernet, jak zakupię to spróbuję podłączyć (lub antenkę Wi-Fi) i dam znać. Ustawienia - nie zagłębiałem się w tą opcję dokładnie, ale na pierwszy rzut oka to jest dosyć sporo opcji.
Po moja pierwsza recenzja tunera, więc... sam nie wiem, na czym się skupić. Co chcielibyście jeszcze wiedzieć? Co mogę dodać, jakie kwestie by Was interesowały, żeby to była dobra, profesjonalna recenzja?
Pierwsze wrażenia - jak dla mnie - 7/10.
Na plus:
- dobre wykonanie tunera
- widoczne jakość i siła sygnału na belce widocznej po zmianie kanału
Na minus:
- lista kanałów
- błędy w tłumaczeniu
- wyszukiwanie kanałów
- brak ekranu powitalnego
- grafika mogłaby być lepsza, lepiej widoczna
Jak dla mnie - na pierwszy rzut oka - może być.
Zapraszam do opinii.