Brak głosu wydarzenia 24

akoles
Posty: 2
Rejestracja: 29 czerwca 2022, o 13:58
Miejscowość: Sterławki Wielkie
Odbiornik: ferguson ariva t75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko-Miłki

Brak głosu wydarzenia 24

Post autor: akoles »

Witam mam problem z głosem a raczej jego braku na kanale wydarzenia 24 w nowej telewizji naziemnej tuner ferguson ariva v75 na wszystkich innych kanałach wszystko ok. gdzie szukać rozwiązania problemu?

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: Brak głosu wydarzenia 24

Post autor: DVB-T2 »

Kanał (aktualnie) nadaje audio wyłącznie w E-AC3.
Zobacz, czy zmiana w Ustawienia AV -> Wyjście audio cokolwiek zmieni.
Jaki masz TV - czy obsługuje Dolby Digital Plus w passthrough po HDMI? Jeśli nie, wyłącz w Fergusonie, daj PCM.
Sprawdź też, czy masz aktualny software, tu masz aktualizacje do T75: https://ferguson-digital.eu/download/?d ... 5/firmware
Niestety dodatkowo nakłada się na to, że Polsat nie najlepiej nadaje ten kanał i problemy może też robić to.

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Brak głosu wydarzenia 24

Post autor: Dobrycel »

U mnie w takich przypadkach pomagało ustawienia fabryczne dekodera i ponowne wyszukanie wszystkiego.
Sa jakies problemy z tym kanałem. Jak wyszukasz i zacznie działać, to sprawdź czy jak wyłączysz dekoder na tym kanale i ponownie włączysz nie powoduje tego, ze głos znika. U mnie DEKO TV tez dwa razy taka sytuacja miała miejsce. Ponowne wyszukanie kanału itp nic nie dawały. Ustawienia fabryczne, ponowne skanowanie wszystkiego i wszystko działa. Od czego to zależy nie mam pojęcia. Tylko na tym kanale się takie jaja robia.

W większości przypadków pomagają ustawienia fabryczne i ponowne skanowanie.
Warto sprawdzić, czy jest dostepny nowy soft do dekodera. Jesli jest dostepny, to przed wgraniem softu ustawienia fabryczne dekodera, i jak zacznie szukac to exit exit i nie wyszukiwać nic. Wchodzimy w menu i robimy aktualizacje. Po aktualizacji znowu ustawienia fabryczne. Dlaczego tak robie? Duzo urzadzeń ma po skanowania (wyszukiwaniach) itp zapchaną pamięć lub jakieś błędy. Lepiej zrobić ustawienia fabryczne potem wgrywać ponownie. Zawsze się tego trzymam czy w telewizorach, dekoderach czy routerach.

akoles
Posty: 2
Rejestracja: 29 czerwca 2022, o 13:58
Miejscowość: Sterławki Wielkie
Odbiornik: ferguson ariva t75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Giżycko-Miłki

Re: Brak głosu wydarzenia 24

Post autor: akoles »

W tunerze w ustawieniach AV w zakładce wyjście audio ustawiłem na LPCM Qut i głos jest dzięki za pomoc pozdrawiam.

ODPOWIEDZ