Brak sygnału na jednym z telewizorów

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 20 lipca 2022, o 12:03 Kurcze, próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie pomaga. Wczoraj zamieniłem dekodery, tzn z TV1 dałem pod TV2 i analogicznie w drugą stronę. Co nastąpiło. W TV1 brak sygnału i a w TV2 wyszukało wszystkie kanały, ale nie wiem czemu tak się dzieję.
No to wiesz przynajmniej, że dekodery mają znaczne różnice w czułości. Ten od TV1 jest widać bardzo czuły i radzi sobie wszędzie, ten od TV2 ma bardzo słabszą czułość i już przy niziutkim sygnale na TV1 sobie nie radzi. Czyli dla mnie potwierdza się, że problem w niskich poziomach sygnałów.

Dobra, starczy tej pisaniny. trzeba poprawić instalację (złącza, kable itd, jeśli wymagają poprawy), a wygląda na to, że przede wszystkim trzeba dodać wzmacniacz. W tym celu:

!. Zdemontuj zasilacz antenowy / jego wtyczkę i załóż w jego miejsce zwykłą, metalową wtyczkę antenową.

1. opisz dokładnie całą instalację antenową - jaka antena, jakie kable, jakie złącza, kto robił instalację. Fotka anteny by się przydała.

2. podaj, gdzie jest instalacja i z którego nadajnika odbierasz.

3. Podłącz, jeśli się da jeden z odbiorników z którymś z dekoderów bezpośrednio do anteny, łącząc kable antenowe beczką, o której pisałem wcześniej, albo przenosząc odbiornik i podłączając go w miejsce rozgałęźnika.

I podaj poziomy i jakości sygnałów wyświetlane przez dekoder dla wszystkich odbieranych mux-ów..


nicmksk pisze: 20 lipca 2022, o 12:03 Co najlepsze: dekoder od TV1 jest praktycznie taki sam jak od TV2, z tym że dekoder od TV1 był kupowany jakieś 1,5 roku temu, a dekoder od TV2 kupowany miesiąc temu. W wyglądzie są identyczne.
One mogą tylko wyglądać i nazywać się identycznie, w środku to mogą być już całkiem inne hardware u obu. Poza tym, są rozrzuty w samej produkcji i przy takich low costach może być dowolnie z egzemplarza na egzemplarz.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Pojechałem z dekoderem, który miał problem z odbiorem kanałów do sklepu gdzie go kupowałem. Sprawdzili go i rzeczywiście, akurat wadliwy produkt. Dostałem na wymianę nowy, podpiąłem wszystko jak trzeba i działa elegancko. A tyle kombinowania, zmieniania spliterów, złączek, wtyczek końcowych, kabli....

Dzięki panowie za każdą cenną podpowiedź.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 20 lipca 2022, o 16:50 Sprawdzili go i rzeczywiście, akurat wadliwy produkt. Dostałem na wymianę nowy, podpiąłem wszystko jak trzeba i działa elegancko.
Tak bywa.
nicmksk pisze: 20 lipca 2022, o 16:50 A tyle kombinowania, zmieniania spliterów, złączek, wtyczek końcowych, kabli....
Jak będziesz miał za mało szczęścia, to i tak w perspektywie kombinowanie może Cię nie ominąć, bo masz tę instalację blisko granicy odbioru. Poziomy sygnałów w prawidłowej instalacji powinny być jak najbliższe lub równe wskazaniom maksymalnym wskaźnika poziomu sygnału. Ale, jakby co, kierunek masz już znany... ;)

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Panowie jeszcze jedna sprawa. Nie będę już zakładał nowego tematu. Mama pochwaliła się sąsiadce, że ma już TV i ta poprosiła mnie o pomoc. W czym rzecz? Do tej pory miała same kanały tvp. Dekoder jaki ma to: Obrazek

Więc tutaj raczej okej. Strasznie skakał poziom sygnału na częstotliwościach, na których są MUX1 i MUX2. Pierwsze co to przyniosłem swój dekoder i podpiąłem, ale było to samo. Tylko wyszukiwany MUX3. Zajrzałem do anteny. W puszce był wzmacniacz taki: Obrazek

Trochę był on "zajechany". w dodatku w puszce mrówki zrobiły sobie gniazdo i ostro w niej pracowały. Miałem na zbyciu swój stary wzmacniacz, który podmieniłem: Obrazek

Antena siatkowa, nie wiem jaki model, ale wydaję się być jeszcze bardzo w porządku.
Po tej zamianie dekoder wyszukał MUX1 i MUX3. Siła sygnału MUX 1 to 80%. MUX3 ma sygnał 100%. MUX2 0% sygnału.
Dodam, że sygnał jest odbierany z nadajnika na Świętym Krzyżu, jakieś 30 km od miejsca anteny.

Mieliście podobny problem? Wiecie co można zrobić, aby uzyskać sygnał do MUX2?

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Siatka nie wszędzie się sprawdza. Trzeba by spróbować jeszcze z kierunkową.
Przede wszystkim trzeba próbować na symetryzatorze.
Poza tym gdzie ona jest umieszczona, ma przed sobą przeszkody? Na jakiej jest wysokości?
Za nią widzę jakąś betonową? konstrukcję i spore zakrzaczenie. Czy to wyłącznie beton, czy może żelbet?
Nie da się jednoznacznie udzielić odpowiedzi, każdy przypadek jest indywidualny. Szczegóły z Twojej strony mogą nas na coś naprowadzić.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1128
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: DanielK »

nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 07:17 Dodam, że sygnał jest odbierany z nadajnika na Świętym Krzyżu, jakieś 30 km od miejsca anteny.
Tylko antena kierunkowa bez wzmacniacza i bez zasilacza.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

DanielK pisze: 22 lipca 2022, o 09:15
nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 07:17 Dodam, że sygnał jest odbierany z nadajnika na Świętym Krzyżu, jakieś 30 km od miejsca anteny.
Tylko antena kierunkowa bez wzmacniacza i bez zasilacza.
Tylko nie jest dziwne to, że dwa pozostałe MUXy są odbierane i dużym poziomem sygnału, a ten nie? I wszystkie MUXy po 100kW mocy.

Oczywiście spróbuję później z kierunkową.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1128
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: DanielK »

Anteny siatkowe i ich wzmacniacze łapią niemal wszystko jak leci i np. jeden mux może być przesterowany (za duży poziom sygnału), ściągają i wzmacniają także LTE, które potrafi zepsuć tylko wycinek pasma. Nawet symetryzatory w antenach trzeba wymieniać bo po kilku latach potrafią tłumić część pasma...

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

AA rozumiem. Dziękuję za odp. Czyli spróbować antenę kierunkową bez wzmacniacza i zasilacza a z symetryzatorem ?

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 10:25 AA rozumiem. Dziękuję za odp. Czyli spróbować antenę kierunkową bez wzmacniacza i zasilacza a z symetryzatorem ?
Ale przecież masz już teraz antenę kierunkową... ;)

Do prób może być.

Wymień jej na początek wzmacniacz na symetryzator i wtyczkę od zasilacza antenowego na zwykła wtyczkę antenową - to ważne, bo mux-2 idzie wysoko, na k44

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

VAHANARA pisze: 22 lipca 2022, o 10:53
nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 10:25 AA rozumiem. Dziękuję za odp. Czyli spróbować antenę kierunkową bez wzmacniacza i zasilacza a z symetryzatorem ?
Ale przecież masz już teraz antenę kierunkową... ;)

Do prób może być.

Wymień jej na początek wzmacniacz na symetryzator i wtyczkę od zasilacza antenowego na zwykła wtyczkę antenową - to ważne, bo mux-2 idzie wysoko, na k44
No właśnie w opisywanym przypadku u sąsiadki jest antena siatkowa.

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 11:46 No właśnie w opisywanym przypadku u sąsiadki jest antena siatkowa.
Znaczy się, ma antenę kierunkową... ;)

"Antena kierunkowa" wcale nie mus być długa, może być płaska jak panel albo i "siatka", już nie mówiąc o wklęsłej paraboli czy gridzie, he, he...

Liczą się parametry elektryczne anteny, a nie jej kształt - tak bardzo łopatologicznie mówiąc, a te każda antena ma inne.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

To ja aż takim znawcą jeszcze nie jestem. Myślałem właśnie że to kształt anteny decyduje o jej typologii. Czyli antena którą zamieściłem na zdjęciu jest kierunkowa i do niej po prostu zamontować symetryzator i spróbować na zwykłej wtyczce do dekodera? Dobrze rozumiem? ;)

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 12:53 To ja aż takim znawcą jeszcze nie jestem.
Nie musisz być. Ważne, aby nie wprowadzano Cie w błąd.
nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 12:53 Myślałem właśnie że to kształt anteny decyduje o jej typologii.
Decyduje. Ale to wcale nie jest intuicyjne. Płaska antena panelowa wykonana na płytce drukowanej z czterech prostokątów, czyli tzw. "monopoli" może mieć podobna kierunkowość do 'siatki", Yagi czy loga.

Popatrz sobie w parametry jakiejś długaśnej Yagi o zysku w okolicach tych 15...17dBi i "krótkiej" Eliki Fracarro. Szczęka nawet mnie opada, jak popatrzy się na wiązki.
nicmksk pisze: 22 lipca 2022, o 12:53 Czyli antena którą zamieściłem na zdjęciu jest kierunkowa i do niej po prostu zamontować symetryzator i spróbować na zwykłej wtyczce do dekodera? Dobrze rozumiem?
Tak.

Włóż, jeśli będziesz miał taką możliwość symetryzator na pasmo III/V, bo możliwe, że dałoby się na niej zrobić też odbiór mux-8 niewielkim, albo żadnym, kosztem. Ale najpierw odbiór mux-ów z UHF-u.

Jak tam jest z kablem antenowym ?

A, i jeszcze jedno - siatki bywają niezastąpione przy montażach w trudnych warunkach - blisko dachu, na ścianie, balkonie , strychu itd, nawet pomimo tego, że będą SFN-y. Trzeba próbować. U mnie biurze, przy pełnym SFN-e siatka wisi wewnątrz pomieszczenia przy oknie i jest po prostu miodzio... ;)

Co oczywiście nie oznacza, że siatka sprawdzi się zawsze i wszędzie.

ODPOWIEDZ