Brak sygnału na jednym z telewizorów

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Witam. Mam pewien problem. Chcę odbierać kanały tv naziemnej na dwóch telewizorach z jednej anteny. Przy dwóch telewizorach mam takie same dekodery: https://www.krugermatz.com/km0550b.
Antena jest kierunkowa, najzwyklejsza. Sygnał antenowy miałem rozdzielony takim splitterem: Obrazek
Problem jaki napotkałem: W Telewizorze 1 wyszukałem wszystkie kanały i odbiór jest w porządku, chociaż siła sygnału wynosi 9%, a jakość 80%. Kabel antenowy jest podłączony do dekodera za pomocą wtyku antenowego, bez żadnego zasilacza.
W Telewizorze nr. 2 kabel antenowy jest podłączony do dekodera za pomocą zasilacza antenowego i na tym dekoderze siła sygnału wynosi ok. 30%. Dekoder wyszukuję 5 kanał TVP, z czego wszystkie odbierają z zakłóceniami. Innych kanałów nie wyszukuje.
Byłem w sklepie tematycznych, w którym sprzedawca polecił mi zakup takiego splittera: Obrazek
Jednak i on nie rozwiązał problemu. Czy mielibyście jakieś pomysły, gdzie popełniłem błąd, jak to ewentualnie podłączyć?

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Dwa pytania.
Z jakiego powodu używasz zasilania? Masz wzmacniacz w antenie?
I drugie czy zasilacz pracuje cały czas także gdy odbierasz na dekoderze 1-szym?

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Przy antenie kierunkowej nie mam zamontowanego wzmacniacza.
Tak, zasilacz cały czas jest podpięty do dekodera 2-ego, ale sprawdzałem różne wariacje. Dekoder 1-wszy odbiera wszystkie kanały bez różnicy czy zasilacz przy drugim dekoderze jest podpięty czy odłączony od zasilania.

Nadmienię, że zanim nastąpiły zmiany odbiorów naziemnej tv, wszystko działało poprawnie na dwóch telewizorach.

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

nicmksk pisze: 12 lipca 2022, o 17:34 Przy antenie kierunkowej nie mam zamontowanego wzmacniacza.
Po co Ci zasilanie w takim razie?
Zasilanie stosuje się wyłącznie jeśli w instalacji jest wzmacniacz.
Robisz zwarcie zasilaniem.
Odłącz go.
Nie widzę zdjęcia splitera, nie wiem czy przesyła zasilanie do anteny czy nie. Możliwe że nie, dlatego w drugim dekoderze masz poprawny odbiór.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Odłączyłem zasilanie przy drugim dekoderze i kabel antenowy podłączyłem zwykłym wtykiem. Nastąpiła delikatna poprawa. Dekoder wyszukał MUX-8 - siła sygnału 96%, jakość sygnału - 75%. Odbiór tych programów bez zarzutu.
Dekoder wyszukał również MUX-3 - siła sygnału 92%, jakość skacze cały czas, występuję zakłócenia. Odbiór jest niemożliwy.

Splitter jaki używam: to Axing sve 20-01

Obrazek

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Rozgałęźnik jest OK, jest to model satelitarny z nieco wyższym tłumieniem.
W sieci znalazłem w specyfikacji technicznej że tłumienie jest <=8dB

Możesz jeszcze spróbować z takim https://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv ... R60102.htm
Jego tłumienie jest w okolicy 3,2dB. To typowy spliter dla pasma naziemnego.
Może to wystarczy aby drugi dekoder ruszył.
Jeśli nie, to można spróbować z rozgałęźnikiem aktywnym, czyli wymagającym zasilania.
Masz słaby sygnał z anteny, rozgałęzienie dodatkowo go tłumi.
Czy długość kabla jest porównywalna do dekoderów, czy do tego który ma problem jest znacznie dalej?

Kabel stosujesz jakiś markowy dobrej klasy?

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Do tego dekodera, który ma problemy jest znacznie dalej. Przy tym co prawidłowo odbiera kabel ma jakieś 2m, przy tym który ma problem z odbiorem kabel ma ok. 10m.
Co do jakości kabla to ciężko mi powiedzieć. Ja go nie kupowałem i nie wiem jak można sprawdzić jego jakość. Kabel na pewno jest nowy i dobrze odbierał przed zmianą nadawania na DVBT2.

Mam na stanie jeszcze taki splitter: Obrazek
Jest sens próbować go podłączyć?

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

To także spliter satelitarny z dużym tłumieniem.
Sprawdzaj specyfikację techniczną spliterów i patrz na parametr tłumienia przelotowego.
Im mniej, tym lepiej w Twoim przypadku, ale bez gwarancji powodzenia, bo może długość kabla ma znaczenie.
Jeśli masz rozdzielenie na dwa telewizory to wybieraj spliter tylko z dwoma wyjściami. Im jest więcej, tym wyższe tłumienie na każdym.

Co do jakości kabla. Możesz zmierzyć jego średnicę, współczesne wysokiej klasy kable kable mają 7.2mm średnicy, sprawdzić czy ma miedziany przewód i przynajmniej podwójne ekranowanie, z siatki drucianej, oraz folii.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Kabel ma średnicę 6,2mm. Przewód jest miedziany i otoczony jest siatką drucianą oraz folią.

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Nie jest najgorzej.
Na początek możesz zrobić prosty test.
Wyjmij spliter i zepnij kabel idący od anteny z kablem do drugiego dekodera tzw. beczką https://images.app.goo.gl/PSZQDNfpKof7sfKy9
Kosztuje niewiele, a jeśli odbiór na dekoderze uzyskasz, masz odpowiedź czy tłumienie na spliterze w instalacji ma znaczenie.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

po pracy podjadę i kupię tę beczkę. A jeśli byłby sygnał z tej beczki to wtedy co? Zamontować najprostszy trójnik?
np.
Obrazek

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Przepraszam że post pod postem. Nadmienię jeszcze, że splitter mam na zewnątrz domu, a kabla przy dekoderze który ma problem z poprawnym odbiorem jakości jest lekki nadmiar, tzn. leży ze 2 metry zwinięty pod domem na wszelki wypadek. Czy powyższe informacje mogą mieć jakieś znaczenie przy nieprawidłowym odbiorze?

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Do każdego postu masz ołówek nad postem, możesz go edytować i uzupełniać.
Co do długości kabla, na każdym metrze są straty. Przy dobrym kablu nie aż tak istotne. Na razie bym się tym nie przejmował.
Co do trójnika, ten nie jest najlepszym rozwiązaniem. Idź w stronę trójnika wyłącznie do telewizji naziemnej, czyli pasmo co najwyżej od 5-1000Mhz i wyłącznie z dwoma wyjściami. Takie trójniki mają tłumienie w okolicy 3dB. Przykład wkleiłem Ci wyżej.

Najpierw zrób test ze zwykłą beczką, bez trójnika. To Ci da odpowiedź czy straty masz na kablu, czy na trójniku największe.
Jeśli z beczką odbiór się poprawi, trzeba będzie w instalację dać albo rozgałęźnik aktywny, albo wzmacniacz regulowany.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

A zamiast "beczki" mogę sprawdzić łącząc przewody na żywca?

dvbtowiec
Posty: 2308
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: dvbtowiec »

Możesz wszystko, ale chodzi o to aby mieć jak najmniejsze straty.
Połączenie na żywca da ich za dużo i nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi.
Taki eksperyment jeszcze by się mógł udać, gdyby sygnał z anteny był wysoki. W Twoim przypadku tak nie jest.

VAHANARA
Posty: 463
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: VAHANARA »

nicmksk pisze: 13 lipca 2022, o 11:15 A zamiast "beczki" mogę sprawdzić łącząc przewody na żywca?
Nie możesz. Nie rób totalnej rzeźby, w końcu chcesz sprawdzić, co jest przyczyną złego odbioru.
nicmksk pisze: 12 lipca 2022, o 16:39 W Telewizorze 1 (...) siła sygnału wynosi 9%, a jakość 80%.
(...) W Telewizorze nr. 2 (...) siła sygnału wynosi ok. 30%.
I to jest przyczyna złego odbioru - za niskie poziomy sygnałów. Poziomy powinny oscylować w okół wartości maksymalnych wskaźnika poziomu sygnału (zwykle to 100%). U ciebie jest tragicznie nisko, zwłaszcza na drugim TV, bo tam jest dłuższy kabel.

Może dałoby radę podciągnąć poziomy sygnałów stosując antenę o wyższych zyskach, ale chyba bez jakiegoś wzmacniacza / rozgałęźnika aktywnego się nie obejdzie. Niedużo wzmocnienia potrzebujesz, 10dB powinno załatwić sprawę.

Rozgałęźniki SAT mają podobne tłumienia w paśmie TV, co i dedykowane rozgałęźniki telewizyjne. Więc to nie tu jest problem, o ile Axing nie jest zepsuty.

Zygzuś
Posty: 101
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: Zygzuś »

Tunery mają różne odczyty sygnału, ale jak pokazuje zwykle poniżej 50% siły to może być "brak sygnału". Tuner z doskonałą czułością lub do każdego osobna antena trzeba próbować.

nicmksk
Posty: 19
Rejestracja: 14 kwietnia 2022, o 21:39
Miejscowość: Mójcza/ k. Kielc

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: nicmksk »

Kurcze, próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie pomaga. Wczoraj zamieniłem dekodery, tzn z TV1 dałem pod TV2 i analogicznie w drugą stronę. Co nastąpiło. W TV1 brak sygnału i a w TV2 wyszukało wszystkie kanały, ale nie wiem czemu tak się dzieję. Co najlepsze: dekoder od TV1 jest praktycznie taki sam jak od TV2, z tym że dekoder od TV1 był kupowany jakieś 1,5 roku temu, a dekoder od TV2 kupowany miesiąc temu. W wyglądzie są identyczne.
Obrazek

MaxEvans
Posty: 753
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: MaxEvans »

A może ktoś ma Ci pożyczyć innej firmy i sprawdzisz pod tv1

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1120
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Brak sygnału na jednym z telewizorów

Post autor: DanielK »

nicmksk pisze: 13 lipca 2022, o 09:25 po pracy podjadę i kupię tę beczkę. A jeśli byłby sygnał z tej beczki to wtedy co? Zamontować najprostszy trójnik?
np.
Obrazek
Tym wynalazkiem sobie tylko zepsujesz odbiór.

Jeszcze przede wszystkim spróbuj ustawić antenę możliwie idealnie. Wymień też symetryzator jeśli jest starszy niż 5 lat.

ODPOWIEDZ