Siła 0 jakość 100

Adam606
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwietnia 2021, o 18:25
Miejscowość: Kraków

Siła 0 jakość 100

Post autor: Adam606 »

Cześć, tak jak w temacie siły sygnału mam 0% a jakości 100% gdzie szukać przyczyny? W antenie zamontowany symetryzator.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3559
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: K63 »

Na wszystkich mux-ach? Masz odbiór? Na jakim odbiorniku? Miałem taki przypadek na Signal T2 Mini. Zmierzone parametry były marne, ale przy zerowej sile i stuprocentowej jakości dekoder odbierał bez zająknięcia. :?:

Adam606
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwietnia 2021, o 18:25
Miejscowość: Kraków

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: Adam606 »

K63 pisze: 28 sierpnia 2022, o 21:42 Na wszystkich mux-ach? Masz odbiór? Na jakim odbiorniku? Miałem taki przypadek na Signal T2 Mini. Zmierzone parametry były marne, ale przy zerowej sile i stuprocentowej jakości dekoder odbierał bez zająknięcia. :?:
Tuner to Signal a siła 0 jest tylko na mux 1. Odbiór jest bezproblemowy tylko zaciekawił mię ten jeden parametr. Widocznie ten typ tunera tak ma

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2907
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: Puma »

Czasami tak jest, ogólnie te paski są mało wiarygodne. Kiedyś oglądałem jakiegoś tunera recenzje na YT i było nawet gorzej bo oba wskazania na ZERO o odbierał dobrze.

terrade
Posty: 50
Rejestracja: 15 kwietnia 2011, o 15:55
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Yagi ATV 21 el.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łazy

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: terrade »

Adam606 pisze: 28 sierpnia 2022, o 19:59Cześć, tak jak w temacie siły sygnału mam 0%
0 to nie 0, a 100 to nie 100, to są jakieś paski urojone. Zresztą ustalenie 0% dla 0 dBµV a 100% dla trylion dBµV byłoby dużo głupsze.

Mimo to 0% jest sensowniejsze bo oznacza, że wg producenta siła jest na granicy. Zaś 100% to już nic nie znaczy i może być 100 dBµV i duże przesterowanie. Tak samo wskaźniki jakości są uznaniowe, jednak tu 100% wg producenta oznacza zakłócenia zerowe lub śladowe. Zbyt niska siła grozi zanikami odbioru, bo potrafi się zmieniać w czasie dnia. Oczywiście mogą być też błędne wskazania odbiornika.

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: VAHANARA »

Nie jest tak.

Co prawda paski są wskazaniami względnymi, ustawianymi przez programistę, ale w ogólności producenci starają się zachować minimum przyzwoitości, dając wartość max, czyli np. "100%" dla poziomów ~60dBµV. Dolne wskazanie jest już bardziej dowolnie ustawiane, ale zwykle gdzieś w okolicach ~50dBµV lub trochę mniej.

Przynajmniej u tych, z którymi ja się stykałem. Aczkolwiek, oczywiście zdarzają sporadycznie się cudaki mające wskazania mające się nijak do tego co napisałem, o ile dobrze kojarzę np. comba DVB-T/SAT Fergusona.

Co do działania przy wskazaniach poziomu typu "0" to tak może być, jeśli sygnał jest bardo niski (np. 40dBµV), czyli poniżej "0" wskaźnika, ale jest jeszcze wystarczająca jakość sygnału - czyli inaczej mówiąc - jest bardzo czysty eter. Ja mając na stole dobry modulator DVB-T byłem wstanie mieć ekscelentny odbiór streamu przy poziomie ~20dBµV na Wiwie-95. Ale mogłem też, podkręcając poziom szumu stracić odbiór przy 60dBµV.

Może być też jakiś bug w firmware.

Trzeba mieć też na uwadze, że w zależności od poziomu szumu/zakłóceń w odbieranym sygnale oraz parametrów nadawanego sygnału DVB-T/T2 odbiór może być możliwy przy różnych wartościach wskazań poziomu.

Nic tajemniczego.

giaur500
Posty: 1634
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: giaur500 »

Mój tuner raportuje siłę sygnału -47dBm, a SNR 30 dB i odbiór jest stabilny. Mux4, tuner usb Silicon Labs Si2168. Nie wiem, czy te wartości można uznać za wiarygodne.

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: VAHANARA »

giaur500 pisze: 1 września 2022, o 12:07 Mój tuner raportuje siłę sygnału -47dBm, a SNR 30 dB i odbiór jest stabilny. (...) Nie wiem, czy te wartości można uznać za wiarygodne.
-47dBm to około 62dBµV więc tu jak najbardziej tak może być.

30dB S/N przy takim poziomie też może być, pod warunkiem czystego eteru i dobrej instalacji antenowej. Choć sam pomiar S/N w tak prostych urządzeniach to ogólnie loteria i wskazania mogą być niepowtarzalne, zależne od nie-wiadomo-czego, czyli ogólnie rzecz ujmując może być mało wiarygodny. Ogólnie to trudny pomiar. Dlatego to tylko pomocniczy parametr, z parametrów liczbowych najważniejsze są te wyliczane, czyli BER-y (pasek jakości w odbiornikach) i MER. I to one pokazują rzeczywisty obraz sytuacji.

orin
Posty: 605
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: KDL50W809C,UE40H6700,UE48J6200
Instalacja antenowa: Antena Fracarro LP345F LTE ~20 m n.p.z. / kabel Triset 113 PE 10 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: orin »

Generalnie mało który dekoder zewnętrzny ma wyskalowane wskaźniki siły i jakości w taki sposób aby prezentacja graficzna i liczbowa odnosiła się do rzeczywistych wartości sygnału podanych w normach dla emisji DVB-T/T2.
Należy przyjąć (sprawdziłem w porównaniu z wartościami sygnału odczytanymi z miernika Rover) każde wskazanie siły sygnału, które jest poniżej 90% jak poziom sygnału poniżej wartości minimalnej czyli ~48 dBµV. Jeszcze ciekawiej jest z jakością sygnału.
MER o wartości ~22 dB jest pozywany jako ~72 % czyli ponownie trzeba założyć, że minimalne wartości dla jakości sygnału na dekoderach made in CHRL to co najmniej ~90% stabilnego wskazania paska jakosć sygnału.
Wskaźniki w tym sprzęcie nie mają żadnej wartości przy rozwiązywaniu problemów z odbiorem.

XmuX
Posty: 152
Rejestracja: 19 sierpnia 2021, o 14:49
Miejscowość: Blansko
Odbiornik: LG OLED, RTL-SDR, Technisat Digitradio
Instalacja antenowa: FM XmuX 23Y CCIR 7,4m , DAB+ 2x XmuX 23Y DAB+SuprA 3,5m , UHF 4x XmuX 20Y 2148

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: XmuX »

Kolega kiedyś wyjaśnił "znaczenie" tych wskaźników w następujący sposób: To tak jakby mieć w samochodzie wskaźnik paliwa. Pokazuje, że masz pół zbiornika. Albo pełna. Ale nie masz pojęcia ile litrów mieści Twój bak ani ile zużywa Twój samochód na 1 km, więc i tak nie wiesz jak daleko pojedziesz :-).

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: VAHANARA »

Na szczęście wskaźniki przeciętnym użytkownikom odbiorników się przydają, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, wbrew niestworzonym teoriom.

giaur500
Posty: 1634
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: giaur500 »

Chyba ktoś tu nie do końca rozumie przeznaczenie tych wskaźników. W większości przypadków są przydatne - im bliżej 100% na obu wkaźnikach i jeżeli nie skacze odczyt pomiędzy 0 a 100, tym lepiej. Wartości liczbowe nic nie nie powiedzą przeciętnej osobie, a przypadki gdzie trzeba budować wymyślne instalacje antenowe i mierzyć sygnał miernikiem to są przypadki jednostkowe.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1173
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: DanielK »

Czasami wskazania siły 0% oznacza, że sygnał jest na poziomie na przykład mniej niż 40 dBµV.

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: VAHANARA »

giaur500 pisze: 2 września 2022, o 10:55 Chyba ktoś tu nie do końca rozumie przeznaczenie tych wskaźników.
Ano, wychodzi na to, że nie rozumie.

Ale, ja nie o tym - widziałeś to --> viewtopic.php?p=256351#p256351 ? Tam jest wskazanie z miernika z podobnymi parametrami sygnału (a nawet lepszym dla C/N) jak z twojego dekodera. A więc masz chyba rozwiane wątpliwości do końca...

giaur500
Posty: 1634
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: giaur500 »

W sensie, że tuner mierzy w miarę wiarygodnie? Jeżeli tak, to nie jest wcale taki zły chipset, pomimo że tani. Nie wiem jak na Windows pokazuje siłę i jakość, na Linuksie raportuje tylko siłę sygnału w dBi i SNR, być może sterownik linuksowy robi tu dobrą robotę (bo to nie jest sterownik od producenta). Procentowych wartości siła/jakość nie ma jako takich

Widzę też, że raportuje BER i PER, ale to już raczej same bzdury i losowe wartości

VAHANARA
Posty: 564
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Siła 0 jakość 100

Post autor: VAHANARA »

giaur500 pisze: 2 września 2022, o 21:57 W sensie, że tuner mierzy w miarę wiarygodnie? Jeżeli tak, to nie jest wcale taki zły chipset, pomimo że tani.
Odbiornik może pokazać tylko to, co udostępnia chipset. Ot, i cała tajemnica. Chipsety udostępniają szereg parametrów, a programiści je obrazują jak im się podoba, ale typowo w sposób "strawny" dla przeciętnego użytkownika. Czyli w postaci pasków, bo te są chyba najbardziej mnemotechnicznie przy ustawianiu anten na max wartości. I nie ma znaczenia, czy wskazanie "100%" poziomu to w realu jest 60 czy 55 albo 65dBµV w procesie ustawienia anteny - ma być po prostu max lub jak najbliżej max (najlepiej, bo zminimalizowana jest możliwość przesterowania wejścia odbiornika).
Dla mnie osobiście paski w miernikach od zawsze były najlepszymi narzędziami w pikowaniu anten.

Podobnie z paskiem jakości - tam "100%" odpowiada pewnie bliższe lub dalsze 10exp-4 postViterb (lub może alternatywnej wielkości SN)i, które jest umowną granicą prawidłowego odbioru. Tak teraz patrzę, że nigdy tego nie weryfikowałem na żadnym odbiorniku w porównaniu do wskazań miernika. Ale może, w wolnej chwili to zrobię. Chyba, że ktoś już takie coś poczynił.

A tajemnicą poliszynela jest to, że powinno się ustawiać anteny 100/100 czy inne wartości wskazań max co jest podstawą do odbioru NTC.

I tak już kończąc, zapewne w większości mierników siedzą te same chipsety co i w dekoderach. Różnica taka, że są kalibrowane i ewntualnie kompensowane termicznie. My produkowaliśmy kiedyś mierniki, na których pracowało od groma kablówek analogowych. I one były robione na normalnych głowicach Philipdsa (w większości), tyle, że kalibrowanych i kompensowanych programowo... ;)
giaur500 pisze: 2 września 2022, o 21:57 Linuksie raportuje tylko siłę sygnału w dBi i SNR, być może sterownik linuksowy robi tu dobrą robotę (bo to nie jest sterownik od producenta). Procentowych wartości siła/jakość nie ma jako takich
Możliwe.
giaur500 pisze: 2 września 2022, o 21:57 Widzę też, że raportuje BER i PER, ale to już raczej same bzdury i losowe wartości
To są wartości sczytywane zapewne z rejestrów chipsetu, więc źródłowo powinny być w miarę stałe, powiedzmy w obszarze jednego rzędu wielkości, ale może coś pokpili ze sterownikami lub oprogramowanie nie potrafi poprawnie prezentować tych wielkości.

ODPOWIEDZ