Odbiór z mux 1 i mux 2. Mikstat Kalisz

informacje techniczne związane z wdrażaniem ósmego multipleksu DVB-T
Paweł100
Posty: 1
Rejestracja: 3 września 2022, o 22:38
Miejscowość: Kalisz
Odbiornik: LG LED 43 całe
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa ATD27s
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat, i drugi Chełmce

Odbiór z mux 1 i mux 2. Mikstat Kalisz

Post autor: Paweł100 »

Odbieram tv z odbiornika Mikstat . Mieszkam w Kaliszu.
Od chwili przejścia na standard Dvbt2 i zmniejszenie mocy nadajnika nie odbieram wszystkich kanałów z mux 1 i mux2 .
Zaznaczę że dekoder ma opcję dvbt 2 hevc i antena jest nowa, kierunkowa combo i została ustawiona dokładnie na kierunek nadajnika.
Jednego dnia nawet przez pewien czas udało mi się w godzinach nocnych odebrać programy z mux 1, ale normalnie nie da się wyszukać tych kanałów. Czy da się coś z tym zrobić.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3518
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Odbiór z mux 1 i mux 2. Mikstat Kalisz

Post autor: K63 »

Paweł100 pisze: 7 września 2022, o 00:47 Od chwili przejścia na standard Dvbt2 i zmniejszenie mocy nadajnika nie odbieram wszystkich kanałów z mux 1 i mux2
Jesteś stosunkowo blisko nadajnika. Nawet po zmniejszeniu jego mocy, jest ona na tyle wysoka, że powinieneś stosunkowo łatwo odebrać sygnał.
Paweł100 pisze: 7 września 2022, o 00:47 antena jest nowa, kierunkowa combo i została ustawiona dokładnie na kierunek nadajnika
Na jakiej wysokości zamontowana? Czy są przed nią jakieś przeszkody (drzewa, budynki, wzniesienie)?
Anteny nie ustawiamy na nadajnik, tylko na najlepsze wskazania parametrów sygnału. A te wcale nie muszą być takie przy dokładnym ustawieniu w kierunku nadajnika. Jakie masz te parametry na poszczególnych kanałach - 31,32,37,38,44?

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Odbiór z mux 1 i mux 2. Mikstat Kalisz

Post autor: VAHANARA »

Paweł100 pisze: 7 września 2022, o 00:47 Czy da się coś z tym zrobić.
Powinno, ale jeśli to blok to czasami bywa trudno.

Skasuj wszystkie programy i zaprogramuj ręcznie (nie w automacie) -->
K63 pisze: 7 września 2022, o 10:0031,32,37,38,44
A następnie podaj jakie poziomy i jakości sygnałów pokazuje TV dla wszystkich mux-ów w diagnostyce sygnałów (zwykle w opcji "kanały").

ODPOWIEDZ